Wat is yoga

Wat is  yoga?

Letterlijk vertaald uit het Sanskriet betekent yoga, “juk”, hiermee bedoelen ze verenigen, beheren, herboren. In deze bewegingsleer staat centraal te oefenen en te ontdekken hoe lichaam en geest harmonieus samen kunnen werken.

Yoga is in een innerlijke weg, een zoektocht naar bewustzijn, kracht en gelukzaligheid door eenheid te ervaren. Oorspronkelijk is yoga afkomstig uit India en bestaat al duizenden jaren. Yoga komt voort uit  een Hindoeïstische filosofie die leert om het lichaam en de geest in harmonie te beheren. Het is een discipline die je bewuster maakt. Yoga is geen religie, maar een  wetenschap van de religie en is ook al ouder dan alle godsdiensten die we in de westerse wereld kennen.

Wat is Critical Alignment Yoga?

Kenmerkend voor de Critical Alignment Yoga (CAY)  is de werkwijze waarop met de alignment van het lichaam wordt  omgegaan. Deze methode is ontwikkeld door Gert van Leeuwen.

Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Het doorbreken van vastzittende lichaamsstructuren, niet vanuit een statische werkwijze zoals bijvoorbeeld acupunctuur of manuele therapieën  dat doen, maar vanuit het perspectief van beweging. Alle bewegingen die je maakt, hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen wel uit eigen ervaring kent: je bovenrug wordt wat krommer, schouders steeds stijver, je onderrug gespannen en gevoelig voor overbelasting enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van beweging beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan. Tijdens de lessen leer je weer te voelen en te bewegen in de verbindingen  van je skelet (houdingsspieren) en je word je weer bewust van de bewegingsketens, waardoor je door vrije doorgifte van beweging weer in de kracht van je middenlijn komt en daardoor lichter en meer ontspannen kunt bewegen, waardoor je ook lichter kunt leven. We beginnen met ontspanning van de bewegingsspieren en bouwen daarna in de skeletverbinding kracht op in de houdingsspieren.

Voor yoga hoef je zeker niet lenig te zijn!

Hatha yoga is de meest algemene en oudste vorm van yoga en verwijst naar het evenwicht tussen tegenstellingen, zoals spanning/ ontspanning, dag/nacht, positief/negatief , yin/yang e.a. Met hatha yoga ben je ook bewust met je lichaam bezig,  ik geef je tijd bewuster te voelen in je lichaam, wat je spant en ontspant.  Je leert  je adem goed te controleren en als hulpmiddel  te gebruiken.  Met zachtheid, aandacht en geduld, kom je dan met  controle  in je lichaam en daardoor bewust  tot een  resultaat . Dit resultaat is dan niet perse een houding of asana, maar wel het  in staat zijn, om binnen je eigen grenzen, meer ruimte te scheppen in je lichaam en geest en te voelen wat een oefening met je doet en gedaan heeft.   Helaas gebeurt het tegenwoordig vaak dat men  onnodig blessures oploopt, omdat men teveel  bezig is met het bereiken van de ‘perfecte asana’. Het doel is niet het bereiken en het streven, maar het bezig zijn met je lichaam en te voelen/ontdekken  wat de mogelijkheden zijn en niet de onmogelijkheden.

Waarom staat het dan altijd zo mooi op de plaatjes?

Wij zijn westerlingen en hebben nu eenmaal een andere lichaamsbouw dan Aziatische mensen. Enkele uitzonderingen daargelaten, hebben wij westerlingen   minder ruimte in onze gewrichten en zijn onze spieren wat korter en in ons dagelijks leven maken we eerder de spieren korter omdat ze spanning vasthouden, dan dat we ze langer en meer ontspannen maken. Een lange spier is immers een ontspannen spier. Laten wij ons dus niet blindstaren op de plaatjes die de yogahoudingen weergeven. Laten we gaan voelen, wat de bedoeling is van zo’n houding/asana en daarmee op een verantwoorde manier aan het werk gaan. Op die manier creëren we bewust meer ruimte en evenwicht in lichaam en geest, binnen de grenzen van ons eigen lichaam. De energiebanen gaan vrijer stromen, chakra’s gaan zich meer openen en de geest komt tot rust.